Fíni zdolali Nemecko

06.05.2011 Celý región

Bratislava 6. mája (TASR) - Fínski hokejisti zvíťazili v piatkovom zápase E-skupiny na MS nad Nemeckom 5:4 po predĺžení a nájazdovom rozstrele. Do tabuľky si pripísali dva body, Nemci jeden a na konte už majú sedem bodov.

Zverenci Uweho Kruppa sú už pred bránami štvrťfinále. Aj v prípade prehier s Českom a Dánskom by im v tom zabránila iba určitá konštelácia výsledkov vo vzájomných zápasoch favorizovaných rivalov. Nemeckí hokejisti nastúpia už v sobotu o 16.15 proti výberu Dánska, Fíni si vo večernom zápase zmerajú sily so Slovákmi.
 
E-skupina - výsledok:

Nemecko - Fínsko 4:5 po sam nájazdoch (1:1, 3:2, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 15. Rankel (Wolf, Hospelt), 27. Schütz (Gogula, Mauer), 28. Hospelt (Lavallee, Goc), 40. P. Reimer (Braun, Müller) - 1. T. Ruutu (M. Koivu, Lepistö), 32. Pesonen (Granlund, Puistola), 39. Immonen (Pesonen, Niskala), 55. T. Ruutu (Pesonen, Lepistö), rozhodujúci sam nájazd M. Koivu
Vylúčení: 4:3 na 2 min
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:0
rozhodovali: Olenin (Rus.), Reiber (Švajč.) - Carlson (Kan.), Valach (SR)
9 255 divákov.

Zostavy:
Nemecko: Endras - Krueger, Dietrich, Holzer, Braun, Lavallee, Hördler, Goc - Wolf, Hospelt, Rankel - Greilinger, Ullmann, Müller - Tripp, Schütz, Gogulla - P. Reimer, Barta, Kink - Mauer
Fínsko: Lassila (40. Vehanen) - Lepistö, Salmela, Niskala, Välivaara, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - Aaltonen, M. Koivu, T. Ruutu - Lahti, N. Kapanen, Komarov- Granlund, Immonen, Pesonen - Pyörälä, Nokelainen, Pihlström
 
Fíni sa ujali vedenia už po trinástich sekundách duelu, keď jeden z nemeckých obrancov nešťastne zrazil Koivuovu prihrávku za chrbát brankára Endrasa. Hráči "Suomi" sa po úvodnom góle nesústredili na obranu, ale na ľade boli oveľa aktívnejší a Endras mal počas celej prvej tretiny plné ruky práce. Nemci sa dlho nedokázali usadiť v útočnom pásme a na Lassilu smerovalo iba minimum striel. Aj preto prišiel vyrovnávajúci gól ako blesk z jasného neba. V 15. minúte pri avizovanom vylúčení vystrelil Wolf a nestrážený Rankel doklepol puk do siete - 1:1.

Ani v druhom dejstve sa obraz hry príliš nezmenil. Fíni útočili a snažili sa tvoriť hru, Nemci sa väčšinu času len bránili a čakali na svoje šance. A dočkali sa. Najprv v 27. minúte, keď od modrej vystrelil Gogulla a Schütz tečoval puk do siete a o minútu neskôr bolo už 3:1 vďaka zrazenej strele Hospelta. V 32. minúte prišiel kontaktný gól Fínov, keď Endras vyrazil nahodený puk iba do Pesonena, od ktorého sa odrazil do bránky a "Suomi" do konca tretiny vyrovnali zásluhou Immonena. Minútu pred sirénou však poslal Nemcov opäť do vedenia Reimer a do fínskej bránky nastúpil Vehanen.

Záverečná tretina bola v znamení fínskej snahy o vyrovnanie. Dlho nevedeli nájsť recept na Endrasa, ale nakoniec sa im to podarilo v 55. minúte, keď Ruutu poslal puk s pomocou tyčky a nemeckého brankára do siete - 4:4. Rozuzlenie neprišlo ani v predĺžení a tak o víťazstve Fínov rozhodol Koivu až v samostatných nájazdoch.

Niko Kapanen, útočník Fínska: "Prvá tretina bola naša, ale v druhej sa im podarilo streliť niekoľko gólov a dostali sa na koňa. My sme sa však do toho zápasu dokázali vrátiť. Oni dali šťastné góly aj my sme dali šťastné góly, no tak ako v zápasoch predtým, keď mali šance, tak ich premenili."

John Tripp, útočník Nemecka: "Máme bod a to je dôležité. Prehra nám neprekáža, na oboch stranách padli šťastné góly. Definitívu postupu nám zabezpečí jedno víťazstvo z nasledujúcich dvoch zápasov. Napriek tomu, že sme inkasovali ako prví, nemali sme problém vrátiť sa do zápasu. Rozstrel bol už len lotériou."

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Pred niekoľkými týždňami sme hrali proti Nemecku v príprave a prehrali sme, takže bolo jasné, že nič ľahkého nemôžeme očakávať ani dnes. Som rád, že sme nakoniec dokázali prekonať psychicky ťažkú situáciu v druhej tretine, keď sme prehrávali o dva góly. To, že sme vyhrali po nájazdovom rozstrele, je ocenením našej snahy."

Uwe Krupp, tréner Nemecka: "Bol to fyzicky veľmi náročný zápas. Na oboch stranách padli šťastné góly. My sme sa cez ne dostali do vedenia, oni zase vďaka nemu vyrovnali na 4:4. Do tretej tretiny nastúpili Fíni s veľkou snahou vyrovnať, prekorčuľovali nás a zatlačili nás. Sme šťastní zo zisku jedného bodu, čo sa týka gólových šancí, bol to veľmi vyrovnaný zápas. Mimoriadne ma teší, že sme bodovali v každom zápase, do ktorého sme nastúpili."
 
1 Nemecko    3    2    0    1    0    10:8     7
2 Česko          2    2    0    0    0       8:1    6
3 Rusko          3    2    0    0    1       8:8    6
4 Fínsko          3    1    1    0    1    11:7    5
5 Dánsko       3    0    0    0    3       4:15  0
6 Slovensko  2    0    0    0    2       6:8     0
 
F-skupina (Košice):

Kanada - USA 4:3 po sam. nájazdoch (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 28. Burns (Pietrangelo), 44. Tavares (Stewart, Gragnani), 46. Spezza (Tavares, Burns), rozhodujúci sam. nájazdy Eberle - 25. Komisarek (C. Smith), 34. J. Johnson (Wheeler, Y. Šťastný), 52. Stepan (Wheeler).
Vylúčení: 4:7 na 2 min
presilovky: 1:1
oslabenia: 0:0
rozhodovali: Partanen (Fín.), Piechaczek (Nem.) - Gebauer (ČR), Terho (Fín.)
7485 divákov.
 
Zostavy:Kanada: Reimer - Phaneuf, Burns, Schenn, Methot, Gragnani, Pietrangelo, Colaiacovo, Scalzo, Gragnani - R. Nash, Duchene, J. Neal - Eberle, Spezza, E. Kane - Clutterbuck, Zajac, Ladd - Skinner, Tavares, Stewart - Vermette
USA: Conklin - McDonagh, Fowler, C. Wilson, Komisarek, M. Stuart, Fayne, J. Johnson, Shattenkirk - Stepan, C. Smith, Wheeler - Kreider, Palmieri, Shannon - Skille, Y. Šťastný, Stapleton - M. Brown, Porter, Gaustad
 
1 Kanada          3    1    2    0    0    17:7     7
2 Nórsko           3    1    1    0    1    10:10  5
3 Švédsko         2    1    0    1    0    10:7    4
4 USA                3    1    0    1    1      9:12  4
5 Švajčiarsko   3    0    1    1    1      6:7     3
6 Francúzsko   2    0    0    1    1      1:10   1
 

Vyberte región